Logo Peyer Rijtuigenstoet

 
Peyer
Rijtuigen
Stoet

Homepage
Pers
Foto's
Route
Contact
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Dinsdag 08 oktober 2002 4e Peyer rijtuigenstoet

Persbericht 2002

Voor het 112e jaar is de dinsdagmiddag met Echter kermis gereserveerd voor het paard. Jammer genoeg kwam in 1998 een einde aan een unieke traditie tijdens de Echter kermis :De Pejer Paerskeuring. De vrees bestond dat Pey in de toekomst verstoken zou blijven van de geur van paarden en gerstenat op kermisdinsdag. Maar niets is minder waar. Als iemand de hakken in het zand zet zijn er in Pey altijd wel mensen die er voor zorgen dat alles weer op zijn (paarde)pootjes terecht komt. De voorbereidingen en inspanningen werden beloond. Pey staat met dit evenement weer op de kaart.

Na een aantal dagen genieten op de Nieuwe Markt is het op dinsdagmiddag 08 oktober a.s. tijd voor een mega paardenfuif in het "centrum" van Pey. De organisatie heeft er alles aan gedaan om een gevarieerd aanbod van koetsen, paarden op de been te brengen. Dus ook na 4 jaar is het de moeite zeker waard om de rijtuigenstoet en het statige defilé te bezoeken. Zal Sef v. Buggenum en zijn zeer eigenwijze pony er dit jaar ook weer bij zijn ? ?

We beginnen om 11.00 uur op de inspanweide gelegen aan de pastoor Cramerstraat te Pey. U bent van harte welkom om eens met eigen ogen te zien wat er allemaal bij komt kijken voor een span helemaal tip top in orde is. Het is een prachtig gezicht om in de groenrijke omgeving van Pey deze stoet voorbij te zien trekken. Een weldaad voor uw ogen. Majestueus trekken de P.K.s langs met hun fluister stille motor . Alleen de "uitlaat" zorgt af en toe voor een knaleffect. De bezemwagen zorgt er voor dat de achterblijvende onschadelijke verbrandingsresten op de juiste wijze worden verwerkt.

Om 12.00 uur vertrekt de stoet om een rit te maken door het groenrijke deel van de gemeente Echt.

De route is als volgt: Schoolstraat, Lisweg, Clarastraat, Kasteelweg, Hoogveldsweg, Op den Dijk, Kranenbroekerweg, Weyenpasweg, Hingenderstraat, Groensebos, Bredeweg, Leenderstraat, Wolfsberg, Houtstraat, Dorpstraat, Roterweg, Marktsingel, Hoogstraat, Dijkveldsweg, Rutsekovenstraat, Roodstraat, Slekkerstraat, Dorpstraat, Pastoor Cramerstraat (eindpunt van de stoet).

We zouden het zeer op prijs stellen als de bewoners langs de route willen vlaggen. We vragen de lokale weggebruikers vriendelijk zo weinig mogelijk gebruik te maken van de wegen waar de route is gepland. Tevens verzoeken wij de bewoners van de Pastoor Cramerstraat, Schoolstraat, Kleefstraat en Bosstraat van 14.30 uur tot 16.30 uur hun auto's elders te parkeren. Bij voorbaat dank voor Uw medewerking.

De Past. Cramerstraat is vanaf circa 10.00 uur tot 17.30 uur voor alle doorgaande verkeer afgesloten. Het verkeer komende vanuit Echt (Peyerstraat) zal vanaf 14.30 uur tot 16.15 uur voor de spoorwegovergang omgeleid worden via de Peutenweg.

Opstellen voor het defilé zal plaatsvinden op de Kleefstraat.

15.00 uur aanvang defilé

Toeschouwers die vorig jaar het defilé bezocht hebben weten als geen ander wat een prachtig gezicht het is als de menner hoog op de bok zijn span naar zijn hand weet te zetten. Er zijn ongeveer 40 deelnemers. Men is er in geslaagd om weer nieuwe zaken toe te voegen aan het defile. Wat te denken van Zuidelijk temperament en Noordelijke nuchterheid . Het Andalusische paard en het Friese paard weten dit op een juiste manier in beeld te brengen.

Het Andalusische paard, een van de oudste paardenrassen, werd al ingezet tijdens de grote veldtochten van de Romeinen. Honderden jaren waren militairen afhankelijk van dit ras. In de Middeleeuwen werd de bewapening zo zwaar dat men over moest gaan op zwaardere en langzaam bewegende trek en warmbloedpaarden. Na de introductie van vuurwapens werd de Andalusiër opnieuw de eerste keuze voor koningen en cavalerieofficieren. Overal in Europa werden grote rij-academies opgericht en natuurlijk in Jerez de la Frontera (Spanje) waar het ras vandaan komt. In Spanje kan men het ras bewonderen tijdens bedevaarten, hogeschooldressuur en stierenvechten te paard .

In de Middeleeuwen trad ook het Friese paard meer op de voorgrond. Tijdens de Spaanse overheersing in de 17e eeuw vormden zeldzame en kostbare zwarte Andalusiërs de eerste voorvaders van onze Friese paarden zoals we ze nu kennen. In Pey kan men genieten van de Andalusische hengst Infante en de Friese ruin Timmie met respectievelijk de amazones Angelique Tonnaer en Kitty Suiker. Met hun prachtige originele flamencojurken geven zij U een indruk van de wijze van kleden in Zuid-Spanje. Ze geven een demonstratie van dressuur zoals de Paso Espanol, Levade en diverse andere oefeningen. Gratie en schoonheid maken van het defilé een niet te missen onderdeel van deze feestdag.

De presentatie van het defilé is in handen van Wil Smeets. Burgemeester Schaftenaar van Echt zal tijdens het defilé alle deelnemers voorzien van een herinneringsrozet.

Het uitspannen is wederom op de weide nabij de Past. Cramerstraat.

De organisatie wil de vrijwillige verkeersregelaars bedanken voor hun bijdrage. Zonder hun inzet en aanwezigheid waren we niet in staat geweest dit evenement te organiseren.

Laat de teugels eens vieren en kom ontspannen in Pey. We heten u van harte welkom.

11.00 uur:   Inspannen rijtuigen
12.00 uur:   Vertrek rijtuigen volgens route
14.00 uur:   Rijtuigen retour
14.50 uur:   Opstellen rijtuigen/paarden
15.00 uur:   Start defilé op de Bosstraat
16.00 uur:   Einde defilé
16.15 uur:   Feest gaat verder in diverse Peyer cafe's.

Tekst: Ton Tonnaer


Copyright © 2005-2010 Peyer Rijtuigenstoet & Wendy G.A. van Dijk
Graag opmerkingen en suggesties. Als u fouten vindt, hoor ik die ook graag.
Stuur een bericht naar: Peyer Rijtuigenstoet