Logo Peyer Rijtuigenstoet

 
Peyer
Rijtuigen
Stoet

Homepage
Pers
Foto's
Route
Contact
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Dinsdag 10 oktober 2000 2e Peyer rijtuigenstoet

Persbericht 2000

Wat is de overeenkomst tussen Sinterklaas, politie te paard, café Amber, Brandpunt, Paersstal en de Williebar in het centrum van Pey? Allemaal zijn ze bezeten van paarden. Er zijn dan ook besprekingen gaande tussen de uitbaters van de genoemde biertempels om een van de genoemde kleurrijke personen naar Pey te halen voor de openingsceremonie van de 2e Peyer rijtuigenstoet.

Zonder man en paard te noemen mogen we stellen dat men er in geslaagd is om een programma uit de hoed te toveren dat het waard is om er bij aanwezig te zijn. Al 110 jaar is de dinsdagmiddag met Echter kermis gereserveerd voor het paard. Vroeger de paerskeuringen, nu de Peyer rijtuigenstoet.

Trouwens het geluid van trappelende en briesende paarden klonk ook al in het Peyerland in het jaar 705 toen Pepijn van Herstal en zijn gevolg op doorreis was naar Sint Petersberg (later St. Odiliënberg).

Midden in een tijdperk waar in techniek en computer ons leven bepalen is het een verademing om op dinsdagmiddag 10 oktober 2000 te komen kijken en genieten van een paardenhappening met allure.

Dat de Peyer rijtuigenstoet in aanzien stijgt moge blijken uit het feit dat het aantal deelnemers met 65% gestegen is. Ook de brouwerijen laten zich niet onbetuigd. Brands - Heineken -Leeuw - Palm en Lindeboom hebben toegezegd om met hun vaak prachtig versierde koetsen acte de precense te geven.

Het inspannen van de paarden krijgt dit jaar extra aandacht. De inspanweide is gelegen aan de Past. Cramerstraat te Pey. Deze activiteit begint om 11.00 uur en is te volgen onder het genot van een kop koffie. Heeft u vragen of opmerkingen schroom dan niet deze te stellen.

Om 12.00 uur vertrekt de stoet om een rit te maken door het Midden-Limburgse landschap. De route is als volgt:
Schoolstraat, Lisweg, Clarastraat, Kasteelweg, Hoogveldsweg, Op den Dijk, Kranenbroekerweg, Weyenpasweg, Hingenderstraat, Groensebos, Bredeweg, Leenderstraat, Wolfsberg, Houtstraat, Dorpstraat, Roterweg, Marktsingel, Hoogstraat, Dijkveldsweg, Rutsekovenstraat, Roodstraat, Slekkerstraat, Dorpstraat, Pastoor Cramerstraat (eindpunt van de stoet).

Tijdens een korte pauze kunnen de menners en begeleiders in alle rust hun lunchpakket verorberen. Traditie getrouw zal e.e.a. weggespoeld worden met een glaasje sherry.

De organisatie zou het zeer op prijs stellen als de bewoners langs de route willen vlaggen. We vragen de lokale weggebruikers vriendelijk zo weinig mogelijk gebruik te maken van de wegen waar de route is gepland. Tevens verzoeken wij de bewoners van de Pastoor Cramerstraat, Schoolstraat. Kleefstraat en Bosstraat van 14.30 uur tot 16.30 uur hun auto's elders te parkeren.

Bij voorbaat dank voor Uw medewerking.

De Past. Cramerstraat is vanaf circa 10.00 uur tot 17.30 uur voor alle doorgaande verkeer afgesloten. Het verkeer komende vanuit Echt (Peyerstraat) zal vanaf 14.30 uur tot 16.15 uur voor de spoorwegovergang omgeleid worden via de Peutenweg.

Opstellen voor het defilé zal plaatsvinden op de Kleefstraat.

15.00 uur aanvang defilé

Toeschouwers die vorig jaar het defilé bezocht hebben weten als geen ander wat een prachtig gezicht het is als de menner hoog op de bok zijn span naar zijn hand weet te zetten. Dit staaltje samenwerking tussen man en paard is van grote klasse.

Natuurlijk zal er ook e.e.a. verteld worden over alles wat er tijdens het defilé te zien is. Paardenvrienden onder ons weten dan dat alleen Wil Smeets uit Susteren in staat is om de toeschouwers op deskundige wijze te informeren en te boeien.

Burgemeester Schaftenaar van Echt is bereid gevonden om tijdens het defilé alle deelnemers te voorzien van een herinneringsrozet. Hij zal hierbij geassisteerd worden door Manuela Leijendeckers. Het uitspannen is wederom op de weide nabij de Past. Cramerstraat.

Staat U ook al te trappelen van ongeduld? En wilt u alles van haver tot gort weten hoe het toegaat in de wereld van het paard? Breng dan op kermisdinsdag 10 oktober een bezoek aan deze rijtuigenstoet.

Diverse cafés in het centrum van Pey hebben hun muziekkeuze deze middag volledig afgestemd op dit Pejer evenement. De kasteleins in Pey zorgen voor leven in de brouwerij. Trouwens het entreehokje is deze middag gesloten. Daar het hele gebeuren gratis toegankelijk is.

11.00 uur:   Inspannen rijtuigen
12.00 uur:   Vertrek rijtuigen volgens route
14.00 uur:   Rijtuigen retour gevolgd door sherrystop en lunch
14.50 uur:   Opstellen rijtuigen/paarden
15.00 uur:   Start defilé op de Bosstraat
16.00 uur:   Einde defilé
16.15 uur:   Feest gaat verder in de diverse cafe's in het centrum van Pey.

Tekst: Ton Tonnaer


Copyright © 2005-2010 Peyer Rijtuigenstoet & Wendy G.A. van Dijk
Graag opmerkingen en suggesties. Als u fouten vindt, hoor ik die ook graag.
Stuur een bericht naar: Peyer Rijtuigenstoet