Logo Peyer Rijtuigenstoet

 
Peyer
Rijtuigen
Stoet

Homepage
Pers
Foto's
Route
Contact
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

11e Peyer Rijtuigenstoet - Dinsdagmiddag 6 oktober 2009

Persberichten

De persberichten worden in september 2009 verstuurd in de volgende versies: een zeer lange, een een lange, een middellange en een korte. Kiest u zelf welke u wilt publiceren in uw krant of tijdschrift (of met een ander medium).

We hebben twaalf mooie en treffende foto's van vorig jaar voor u geselecteerd, die u hieronder tussen de persberichten ziet. We hebben ze in een zip-file ingepakt, met daarbij de persberichten (allemaal samen in één Word-bestand), zodat u ze in één keer kunt ophalen en op uw eigen computer kunt uitpakken om er één of meer te publiceren. Klik hier om het zip-file op te halen (het is 17,1 Mb groot). Als u nog meer foto's wilt van vorige jaren en vorige persberichten: Klik hier om het zip-file van 2007, Klik hier om zip-file 1 van 2006 op te halen (met 10 mooie foto's), of hier om zip-file 2 van 2006 op te halen (met 7 andere, ook mooie foto's). Beide bestanden zijn ongeveer 10,4 Mb groot.

Hier vindt u een grote versie (4876x2616 beeldpunten, afdrukkwaliteit, schoongemaakt, 375 Kb) van het logo van de Peyer Rijtuigenstoet. Andere groottes: 1600x858, 1024x549, 800x429, 250x134.


Zeer lang persbericht

(Top)

Brand's Bier
Janplezier
De stoet op de Wolfsberg
Dinsdag 6 oktober 2009: 11e Peyer Rijtuigenstoet

Paardenliefhebbers en alle liefhebbers van mooie rijtuigen, tradities en natuurschoon opgelet. Voor Echt en omstreken is de mooiste dag van uw jaar weer aangebroken: op dinsdag 6 oktober is het weer genieten van de Peyer Rijtuigenstoet, de elfde alweer. Deze dinsdag van de Echter Kermis is de hele dag gewijd aan het paard en dat al voor de 119e keer. Er zijn ongeveer 30 rijtuigen, koetsiers en hun paarden ingeschreven en we hopen op nog meer deelnemers (dus als u nog niet meedoet met uw rijtuig en u leest dit, dan?).

De paerskeuringen zijn een jarenlange traditie, met keurig verzorgde aanspanningen en vele deelnemers in gepaste kleding. Elk jaar weer staan er grote aantallen toeschouwers langs de route en het applaus en andere positieve reacties zijn volgens ons meer dan verdiend. Een echt vorstelijk tintje krijgt deze dag omdat onze eigen Prins Frits van "De Aester Sjaelen Uul" en zijn echtgenote meerijden.

De tocht door de omgeving begint om 12:00 uur. Om 15:00 uur begint het defilé. De routebeschrijving van tocht en defilé vindt u verderop. De rijtuigenstoet is een mooi en origineel evenement, al was het alleen al vanwege de 150 jaar oude Duitse Zelfrijder. De klasse is ook duidelijk door de andere rijtuigen: een Landauer, Duitse jachtwagens, een Coureuse, een Parkwagen, een Victoria, een Gig Liverpool, een Spider Lauton, een Spider Phaëton en een Barouche. Zeker ook bijzonder zijn de bruidskoets en de recreatiekoetsen, marathonwagens, wagonettes en boerenhuifwagens.

De tijd en liefde die de eigenaars aan hun rijtuigen gegeven hebben zijn zichtbaar. Het is dan ook volkomen terecht dat zij trots zijn op hun rijtuigen. Het maakt dan weinig uit of het rijtuig zelf gebouwd is, gerestaureerd, of al meer dan 100 jaar lang onderhouden. Aan het eind van de dag kunnen we alleen nog maar denken aan (en dromen van) paarden en rijtuigen en dat is dan ook de bedoeling.

Wie rijtuigen zegt, moet ook niet al die prachtige paarden van allerlei rassen vergeten: Boulonnais, Haflinger, Ardenner, Fjord, Merens, Fries, Fell pony. Deze rassen zijn erg verschillend wat betreft kleur, grootte, vacht, staart en zeker temperament. De paarden en pony's zullen er allemaal op hun mooist uitzien: mooi gekamd, mooi aangekleed, en soms hebben ze prachtig opgemaakte of gevlochten manen en staarten.

De berijders, menners, koetsiers en begeleiders maken veel werk van de koetsen en hun paarden. Veel van hen zien er prachtig uit in hun kostuums. Dat is dus genieten van de gehele combinatie van paard, mens en rijtuig.

Onderweg is er een Sherry & Palm-stop bij Café 't Hingen (onze eigen versie van de sherrystop). Om de dag helemaal compleet te maken, verzetten onze geweldige vrijwilligers en de Peyer kasteleins weer een boel werk voor de vele toeschouwers.

Ook dit jaar kunnen we vol trots melden dat de politie onze stoet zal begeleiden met enkele politiemensen te paard.

Dit jaar zal Ger Salimans weer met zijn bekende deskundigheid vertellen over de paarden en de rijtuigen. Burgemeester Akkermans van de gemeente Echt-Susteren is zo vriendelijk om ons bij te staan en alle deelnemers aan het defilé te voorzien van een dit jaar extra mooie herinneringsstandaard en een vriendelijk woord van dank. dank.

Programma:
11:00 uur   Dorpstraat te Pey: inspannen rijtuigen op weiland.
12:00 uur   Vertrek voor tocht in de omgeving van Pey.
14:00 uur   Rijtuigen terug, lunch, voorbereiding defilé: Dorpstraat.
14:50 uur   Opstellen rijtuigen en paarden op Kleefstraat en Oude Baan.
15:00 uur   Start van defilé door de Bosstraat.
16:00 uur   Einde defilé, uitspannen aan de Dorpstraat.
16:15 uur   Feest in diverse cafés in Pey met aangepaste muziekkeuze.

U bent van harte welkom bij het weiland aan de Dorpstraat, naast Installatiebedrijf Wijers, om het inspannen van de paarden en de rijtuigen te bekijken, voorafgaand aan de stoet door de omgeving. Als ze terugkeren worden de paarden verzorgd en het defilé voorbereid. Dit zijn leerzame en interessante werkzaamheden, waar elk jaar weer veel mensen op af komen die het van dichtbij willen bekijken. Het is ook een goede gelegenheid om te laten zien dat er in Pey en omgeving veel paardenliefhebbers zijn en om de koetsiers en begeleiders te laten merken dat hun werk gewaardeerd wordt.

De route van de stoet is ongeveer 12 kilometer lang en loopt langs en door de dorpen Pey, Hingen, St. Joost, Slek en het landelijk gebied en bos daartussen. De route is als volgt:
  Dorpstraat - Pastoor Cramerstraat - Schoolstraat - Kerkstraat - Houtstraat -
  Clarastraat - Kasteelweg - Hoogveldsweg - St. Joosterweg - Op den Dijk -
  Kranenbroekerweg - Weijenpasweg - Hingenderstraat - Heerdstraat -
  Bredeweg - Leenderdwarsstraat - Wolfsberg - Houtstraat -
  Dorpstraat - Roterweg - Slekkerstraat - Marktsingel - Hoogstraat -
  Dijkveldstraat - Rutsekovenstraat - Roodtstraat - Slekkerstraat - Dorpstraat (eindpunt van de stoet).

De route van het defilé:
  Dorpstraat - Pastoor Cramerstraat - Kleefstraat - Oude Baan - Bosstraat
Na het defilé gaan de rijtuigen via Houtstraat, Schoolstraat en Pastoor Cramerstraat terug naar de Dorpstraat, waar de paarden uitgespannen worden.

Een vriendelijk verzoek van de organisatie aan de bewoners langs de route: wilt u svp een Nederlandse vlag uithangen voor deze feestelijke bijeenkomst.

Een ander vriendelijk maar dringend verzoek is gericht aan de lokale gemotoriseerde weggebruikers (auto, vrachtwagen, motorfiets): maakt u s.v.p. zo weinig mogelijk gebruik van de wegen van de route van de tocht en van het defilé.

Voor de veiligheid van de deelnemers en voor en vrije doorgang is het belangrijk dat de bewoners van de straten langs de route hun wagens tijdens de tocht met de rijtuigen zoveel mogelijk elders parkeren. De organisatoren hopen dat u daar begrip voor kunt opbrengen. Datzelfde geldt voor het defilé. Wij verzoeken de bewoners van Pastoor Cramerstraat, Dorpstraat, Schoolstraat, Kleefstraat, Oude Baan en Bosstraat om hun wagens elders te parkeren van 13:00 uur tot 16:30 uur. Wij danken u allen hartelijk voor uw medewerking.

De Pastoor Cramerstraat en Dorpstraat zijn van 10:00 uur tot 17:30 uur voor alle doorgaande verkeer afgesloten. Het verkeer uit Echt richting Pey zal van 14:30 uur tot 16:15 uur omgeleid worden.

Bij voorbaat onze hartelijke dank aan alle deelnemers, vrijwilligers, sponsors en omwonenden voor hun medewerking, hulp en inzet.

Op de website zijn foto's te zien van de rijtuigstoeten van vorige jaren:
http://www.peyer-rijtuigstoet.nl/

We hopen dat u zich dinsdag 7 oktober nog vele jaren zult herinneren als de dag met een mooie rijtuigenstoet. Tot 7 oktober!

Namens het organisatiecomité,

Jacques Giesberts
Brasserie-Café Brandpunt
Rijksweg Noord 1
6102 BM Echt
0475-486518

Mevr. Henriëtte Faes
Café Vrehen "De Paersstal"
Rijksweg Zuid 3
6102 AA Echt
0475-481325

Dhr. René Pex
Molenweg 82
6051 HK Maasbracht

Rijtuig 4 tijdens het defilé Rijtuig 1 op de Bredeweg


Lang persbericht

(Top)

Rijtuig 31 vertrekt van de Pastoor Cramerstraat
Rijtuig 14 in Slek
Rijtuig 21 op de Bredeweg
Dinsdag 6 oktober 2009: 11e Peyer Rijtuigenstoet

Dit jaar is dinsdag 7 oktober de mooiste dag van het jaar voor alle paardenliefhebbers van Echt en omstreken! Iedereen kan dan van Negende Peyer Rijtuigenstoet genieten. Deze dinsdag van de Echter Kermis is de hele dag gewijd aan het paard en dat al voor de 117e keer. Ongeveer 40 rijtuigen, koetsiers en hun paarden zijn ingeschreven en zetten zo de jarenlange traditie van de paerskeuringen voort. Al jaren krijgen de keurig verzorgde aanspanningen en de vele deelnemers in gepaste kleding van de grote aantallen toeschouwers langs de route verdiende complimenten.

Om 11:00 uur beginnen aan de Pastoor Cramerstraat de voorbereidingen voor de stoet door de omgeving om 12:00 uur. Om 14:00 is de stoet terug en na een korte rust bereiden ze zich voor om het defilé door de Bosstraat te beginnen om 15:00 uur.

Dit jaar speciale aandacht voor een Janplezier, getrokken door een vierspan Boulonnais-paarden (Franse blonde trekpaarden). Onze eigen Prins Guido van "De Aester Sjaelen Uul" en 20 gasten begeleiden de Janplezier en geven de Rijtuigenstoet een vorstelijk tintje. Vorstelijk is ook een originele Glasberliner (u kent de naam vast wel, zo eentje als in de stoet met Prinsjesdag, direct achter de Gouden Koets), getrokken door een tweespan Friezen.

De rijtuigenstoet krijgt haar klasse ook van de 150 jaar oude Zelfrijder en niet minder klassiek zijn de Herrn Phaëton uit 1897 en een Siamese Phaëton uit 1893. Duitse jachtwagens, een Coureuse, een Parkwagen, een Spider Lauton en een Spider Phaëton, een Gig Liverpool en een Victoria zijn ook bijzonder, net als marathonwagens, wagonettes, boerenhuifwagens en recreatiekoetsen. Brouwerij Brand is tot onze grote vreugde aanwezig met hun magnifieke bierwagen met het minstens even magnifieke koppel paarden.

Dit alles wordt getrokken door prachtige paarden van allerlei rassen, kleuren, formaten en temperament: Boulonnais, Haflinger, Ardenner, Fjord, Merens, Fries, Fell pony. Ze zien er allemaal op hun mooist uit: mooi gekamd, mooi aangekleed, diverse met prachtig opgemaakte manen en staarten.

Begeleiders, berijders, menners en koetsiers steken elk jaar heel veel werk in koetsen en paarden, maar zelf zien ze er ook mooi uit in hun kostuums.

De route van de stoet is ongeveer 12 kilometer en loopt langs de volgende wegen:
  Pastoor Cramerstraat - Schoolstraat - Houtstraat - Clarastraat
  Kasteelweg - Hoogveldsweg - Op den Dijk - Kranenbroekerweg
  Weijenpasweg - Hingenderstraat - naar het Groensebos - Bredeweg - Leenderstraat
  langs de Vulensbeek - Wolfsberg - Houtstraat - Dorpstraat
  Slekkerstraat - Marktsingel - Hoogstraat - Dijkveldstraat - Rutsekovenstraat - Roodtstraat
  Slekkerstraat - Dorpstraat - Pastoor Cramerstraat (eindpunt van de stoet).

Voor de koetsiers is er onderweg een Palm-stop bij Café 't Hingen (onze eigen versie van de sherrystop). Om de dag helemaal compleet te maken, verzetten onze geweldige vrijwilligers en de Peyer kasteleins weer een boel werk voor de vele toeschouwers.

Om 14:50 uur stelt iedereen zich op in de Kleefstraat en via de Oude Baan gaan allen naar de Bosstraat zodat het defilé om 15:00 uur begint. Daarna gaan de rijtuigen via de Houtstraat en de Schoolstraat terug naar de Pastoor Cramerstraat, waar de paarden uitgespannen worden.

De stoet zal begeleid worden door twee politiemensen te paard. Zoals de traditie inmiddels voorschrijft zal Wil Smeets uit Susteren deskundig als altijd veel wetenswaardigheden over de paarden en de rijtuigen vertellen. Burgemeester Schaftenaar van de gemeente Echt-Susteren en zijn lieftallige echtgenote zijn zo vriendelijk om ons weer bij te staat en alle deelnemers aan het defilé te voorzien van een herinneringsstandaard en een vriendelijk woord van dank.

Een vriendelijk verzoek van de organisatie aan de bewoners langs de route: wilt u svp een Nederlandse vlag uithangen voor deze feestelijke bijeenkomst. Een ander maar dringend verzoek is gericht aan de lokale gemotoriseerde weggebruikers: maakt u svp zo weinig gebruik van de wegen van de route van de tocht en van het defilé.

Voor de veiligheid van de deelnemers en voor en vrije doorgang is het belangrijk dat de bewoners van de straten langs de route hun wagens tijdens de rijtuigentocht zoveel mogelijk elders parkeren. De organisatoren hopen dat u daar begrip voor kunt opbrengen. Datzelfde geldt voor het defilé: wij verzoeken de bewoners van Pastoor Cramerstraat, Schoolstraat, Kleefstraat, Oude Baan en Bosstraat om hun wagens elders te parkeren van 14:30 uur tot 16:30 uur. Wij danken u allen hartelijk voor uw medewerking. De Pastoor Cramerstraat is van 10:00 uur tot 17:30 uur voor alle doorgaande verkeer afgesloten. Het verkeer uit Echt richting Pey zal van 14:30 uur tot 16:15 uur omgeleid worden.

Bij voorbaat onze hartelijke dank aan alle deelnemers, vrijwilligers, sponsors en omwonenden voor hun medewerking, hulp en inzet.

Tot dinsdag 7 oktober!

Namens het organisatiecomité,

Jacques Giesberts
Brasserie-Café Brandpunt
Rijksweg Noord 1, 6102 BM Echt, 0475-486518

Mevr. Henriëtte Faes
Café Vrehen "De Paersstal"
Rijksweg Zuid 3, 6102 AA Echt, 0475-481325

Dhr. René Pex
Molenweg 82
6051 HK Maasbracht

http://www.peyer-rijtuigstoet.nl/


Middellang persbericht

(Top)

Burgemeester Bert Schaftenaar en zijn vrouw Kitty Wil Smeets praat over de rijtuigen en de paarden, Jacques Giesberts staat naast hem
Dinsdag 6 oktober 2009: 11e Peyer Rijtuigenstoet

Dinsdag 7 oktober is de mooiste dag van het jaar voor alle paardenliefhebbers van Pey, Echt en omstreken. Voor de 117e keer, op de dinsdag van de Echter Kermis, zal de 9e Peyer Rijtuigenstoet de traditie van de paerskeuringen voortzetten met ongeveer 40 rijtuigen, koetsiers en hun paarden.

Om 11:00 uur beginnen aan de Pastoor Cramerstraat de voorbereidingen voor de stoet door de omgeving om 12:00 uur. Om 14:00 is de stoet terug en na een korte rust bereiden ze zich voor om het defilé door de Bosstraat te beginnen om 15:00 uur. De stoet zal begeleid worden door twee politiemensen te paard.

Dit jaar een vorstelijk tintje door een Janplezier, getrokken door een vierspan Boulonnais-paarden (Franse blonde trekpaarden) met onze eigen Prins Guido van "De Aester Sjaelen Uul" en 20 gasten. Vorstelijk is ook een originele Glasberliner (u kent de naam vast wel, zo eentje als in de stoet met Prinsjesdag, direct achter de Gouden Koets), getrokken door een tweespan Friezen. Nog meer klasse komt van de 150 jaar oude Zelfrijder, de Herrn Phaëton uit 1897, een Siamese Phaëton uit 1893, Duitse jachtwagens, een Coureuse, een Parkwagen, een Spider Lauton en een Spider Phaëton, een Gig Liverpool en een Victoria zijn ook bijzonder, net als marathonwagens, wagonettes, boerenhuifwagens en recreatiekoetsen. Brouwerij Brand is tot onze grote vreugde aanwezig met hun magnifieke bierwagen met het minstens even magnifieke koppel paarden.

Dit alles wordt getrokken door prachtige paarden van allerlei rassen, kleuren, formaten en temperament: Boulonnais, Haflinger, Ardenner, Fjord, Merens, Fries, Fell pony. Ze zien er allemaal op hun mooist uit: mooi gekamd, mooi aangekleed, diverse met prachtig opgemaakte manen en staarten.

Vlak voor 15:00 uur stelt iedereen zich op in de Kleefstraat en via de Oude Baan gaan allen naar de Bosstraat voor het defilé. Wil Smeets uit Susteren zal deskundig als altijd veel wetenswaardigheden over de paarden en de rijtuigen vertellen. Burgemeester Schaftenaar van de gemeente Echt-Susteren en zijn lieftallige echtgenote zijn zo vriendelijk om ons weer bij te staat en alle deelnemers aan het defilé te voorzien van een herinneringsstandaard en een vriendelijk woord van dank.

Bij voorbaat onze hartelijke dank aan alle deelnemers, vrijwilligers, sponsors en omwonenden voor hun medewerking, hulp en inzet.

Tot dinsdag 7 oktober!

Namens het organisatiecomité,

Namens het organisatiecomité,
Jacques Giesberts
Brasserie-Café Brandpunt
Rijksweg Noord 1, 6102 BM Echt, 0475-486518

Mevr. Henriëtte Faes
Café Vrehen "De Paersstal"
Rijksweg Zuid 3, 6102 AA Echt, 0475-481325

Dhr. René Pex
Molenweg 82
6051 HK Maasbracht

http://www.peyer-rijtuigstoet.nl/


Kort persbericht

(Top)

Rijtuig 9 vertrekt van het veld Rijtuig 10 en 11 op de Bredeweg
Dinsdag 6 oktober 2009: 11e Peyer Rijtuigenstoet

De mooiste dag van het jaar voor de paardenliefhebbers van Echt en omstreken! Om 12:00 begint de rondrit door en langs Pey, Hingen, St. Joost en Slek. Voor en na de rondrit kunt u op de Dorpstraat kijken naar klassieke rijtuigen, paarden met prachtig opgemaakte manen en staarten en origineel aangeklede mensen.

Het defilé met ongeveer 30 rijtuigen, koetsiers en hun paarden in de Bosstraat begint om 15:00 uur. Vlak daarvoor stellen de rijtuigen zich op in Kleefstraat en Oude Baan.

De stoet van dit jaar wordt weer een hele mooie en bijzondere. Onze eigen Prins Frits van "De Aester Sjaelen Uul" en zijn echtgenote geven de rijtuigenstoet een vorstelijk tintje. Even bijzonder zijn een 150 jaar oude Zelfrijder, een Herrn Phaëton uit 1897 en vele andere bijzondere rijtuigen.

Tot dinsdag 6 oktober!

Namens het organisatiecomité,

Namens het organisatiecomité,
Jacques Giesberts
Brasserie-Café Brandpunt
Rijksweg Noord 1, 6102 BM Echt, 0475-486518

Mevr. Henriëtte Faes
Café Vrehen "De Paersstal"
Rijksweg Zuid 3, 6102 AA Echt, 0475-481325

Dhr. René Pex
Molenweg 82
6051 HK Maasbracht

http://www.peyer-rijtuigstoet.nl/


Copyright © 2005-2010 Peyer Rijtuigenstoet & Wendy G.A. van Dijk
Graag opmerkingen en suggesties. Als u fouten vindt, hoor ik die ook graag.
Stuur een bericht naar: Peyer Rijtuigenstoet