Logo Peyer Rijtuigenstoet

 
Peyer
Rijtuigen
Stoet

Homepage
Pers
Foto's
Route
Contact
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

5 oktober 2004 6e Peyer rijtuigenstoet

Persbericht 2004

Wat is de overeenkomst tussen Sinterklaas, Jos Stevens, politie te paard, en een aantal " biertempels" in het centrum van Pey ? Allemaal zijn ze bezeten van paarden. Er zijn dan ook besprekingen gaande tussen de uitbaters van de genoemde biertempels om een assistent van Sinterklaas de zgn. paardenpiet naar Pey te halen voor de openingsceremonie van de 6e Peyer rijtuigenstoet.

Zonder man en paard te noemen mogen we stellen dat men er in geslaagd is om een programma uit de hoed te toveren dat het waard is om er bij aanwezig te zijn. Al 114 jaar is de dinsdagmiddag met Echter kermis gereserveerd voor het paard. Vroeger de paerskeuringen, nu de Peyer rijtuigenstoet.

Trouwens, het geluid van trappelende en briesende paarden klonk ook al in het Peyerland in het jaar 705 toen Pepijn van Herstal en zijn gevolg op doorreis was naar Sint Petersberg. (later St. Odiliënberg).

Midden in een tijdperk waarin techniek en computer ons leven bepalen is het een verademing om op dinsdagmiddag 05 oktober 2004 te komen kijken en genieten van een paardenhappening met allure.

Dat de Peyer rijtuigenstoet in aanzien stijgt moge blijken uit het feit dat het aantal deelnemers alweer gestegen is. Dat de rijtuigenstoet een vaste plaats krijgt op de internationale kalender moge blijken uit het feit dat er dit jaar zelfs een aantal aanspanningen uit Frankrijk aanwezig zijn Een aantal brouwerijen hebben toegezegd om met hun vaak prachtig versierde koetsen acte de precense te geven. De organisatie is er in geslaagd een koets naar Pey te halen die doet denken aan de goudenkoets. Met enige fantasie zie je Prinses Maxima al in deze prachtige karos naar het publiek wuiven. Wie niet wegdroomt ziet echter dat de koets bemand wordt door Prins Michel de 1e en zijn charmante Echtgenote. Politie te paard is aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Het inspannen van de paarden krijgt dit jaar extra aandacht. De inspanweide is gelegen aan de Past. Cramerstraat te Pey. Deze activiteit begint om 11.00 uur. Heeft u vragen of opmerkingen schroom dan niet deze te stellen.

Om 12.00 uur vertrekt de stoet om een rit te maken door het Midden-Limburgse landschap. I.v.m. werkzaamheden op de Dorpsstraat is de route enigszins aangepast: Past. Cramerstraat Schoolstraat, Houtstraat, Clarastraat, Kasteelweg, Hoogveldsweg, Op den Dijk, Kranenbroekerweg, Weyenpasweg, Hingenderstraat, Groensebos, Bredeweg, Leenderstraat, Wolfsberg, Houtstraat, Dorpstraat (gedeeltelijk), Servatiusstraat, Hubertusstraat, Wiejerdstraat Roterweg, Slekkerstraat,Marktsingel, Hoogstraat, Dijkveldsweg, Rutsekovenstraat, Roodstraat, Slekkerstraat, Dorpstraat, Pastoor Cramerstraat(eindpunt van de stoet).

Tijdens een korte pauze kunnen de menners en begeleiders in alle rust hun lunchpakket verorberen. Traditie getrouw zal e.e.a. weggespoeld worden met een glaasje Palm of Schrobbelaar bij café 't Hingen

De organisatie zou het zeer op prijs stellen als de bewoners langs de route willen vlaggen. We vragen de lokale weggebruikers vriendelijk zo weinig mogelijk gebruik te maken van de wegen waar de route is gepland. Tevens verzoeken wij de bewoners van de Pastoor Cramerstraat, Schoolstraat. Kleefstraat en Bosstraat, tijdens het defilé van 14.30 uur tot 16.30 uur hun auto's elders te parkeren. De bewoners van de Servatiusstraat, Hubertusstraat Wiejerdstraat en Lelfert worden verzocht om tijdens de rijtuigenstoet hun wagens zoveel mogelijk elders te parkeren Bij voorbaat dank voor Uw medewerking.

De Past. Cramerstraat is vanaf circa 10.00 uur tot 17.30 uur voor alle doorgaande verkeer afgesloten. Het verkeer komende vanuit Echt (Peyerstraat) zal vanaf 14.30 uur tot 16.15 uur voor de spoorwegovergang omgeleid worden via de Peutenweg.

Opstellen voor het defilé zal plaatsvinden op de Kleefstraat.

15.00 uur aanvang defilé

Natuurlijk zal er ook e.e.a. verteld worden over alles wat er tijdens het defilé te zien is. Paardenvrienden onder ons weten dat alleen Wil Smeets uit Susteren in staat is om de toeschouwers op deskundige wijze te informeren en te boeien. Ook zal hij het zeker hebben over de "goudenkoets"

Burgemeester Schaftenaar van Echt is bereid gevonden om tijdens het defilé alle deelnemers te voorzien van een herinneringsrozet Het uitspannen is wederom op de weide nabij de Past. Cramerstraat.

Staat U ook al te trappelen van ongeduld? En wilt u alles van haver tot gort weten hoe het toegaat in de wereld van het paard? Breng dan op kermisdinsdag 05 oktober een bezoek aan deze rijtuigenstoet.

Diverse cafés in het centrum van Pey hebben hun muziekkeuze deze middag volledig afgestemd op dit Peyer evenement. De kasteleins in Pey zorgen voor leven in de brouwerij. Trouwens het entreehokje is deze middag gesloten: het hele gebeuren is gratis toegankelijk

11.00 uur:   Inspannen rijtuigen
12.00 uur:   Vertrek rijtuigen volgens route<
14.00 uur:   Rijtuigen retour gevolgd door sherrystop en lunch
14.50 uur:   Opstellen rijtuigen/paarden
15.00 uur:   Start defilé op de Bosstraat
16.00 uur:   Einde defilé
16.15 uur:   Feest gaat verder in de diverse cafe's in het centrum van Pey

Tekst: Ton Tonnaer


Copyright © 2005-2010 Peyer Rijtuigenstoet & Wendy G.A. van Dijk
Graag opmerkingen en suggesties. Als u fouten vindt, hoor ik die ook graag.
Stuur een bericht naar: Peyer Rijtuigenstoet