Logo Peyer Rijtuigenstoet

 
Peyer
Rijtuigen
Stoet

Homepage
Pers
Foto's
Route
Contact
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Dinsdag 09 oktober 2001 3e Peyer rijtuigenstoet

Persbericht 2001

Voor het 111e jaar is de dinsdagmiddag met Echter kermis gereserveerd voor het paard. Voor de 3e keer zal de omgeving van Pey omgetoverd zijn tot een waar eldorado voor de paardenliefhebber en fuifnummers.

Steeds meer mensen ontdekken hoeveel plezier het geeft, en soms ook de problemen die het met zich mee brengt, om eigenaar te zijn van een paard of pony. Wat is er nog leuker om het paard in te spannen voor de koets en er met het hele gezin op uit te trekken. Deze trent is er de oorzaak van dat de rijtuigenstoet in Pey zich ook dit jaar weer kan verheugen op een groter deelnemersveld dan vorig jaar.

Als speciale gast zal dit jaar aanwezig zijn : eine oppe Slek geboare jong, springruiter Rob Ehrens. Op internationaal gebied was Rob geen hindernis te hoog. Hij vierde veel successen in binnen- en buitenland. Een van de hoogtepunten was ongetwijfeld zijn deelname aan de Olympische spelen.

De brouwerijen laten zich niet onbetuigd en tappen uit een ander vaatje. Zij laten U genieten van prachtig versierde koetsen. De bierwagen van Bavaria is een stuk vakwerk waar 1 jaar aan gewerkt is. Er kan 1610 ltr bier mee vervoerd worden. Met een flinke dosis fanatisme en gedrevenheid zal de familie Smits, al jaren verantwoordelijk voor de presentatie van het zesspan en de bierwagen, zorgen voor een perfecte ambiance. Niet het paard maar de fantasie van het publiek zal op hol slaan als ze staan te genieten van al het moois wat ze in Pey kunnen zien en horen.

Het inspannen van de paarden kan door het publiek bezocht en bekeken worden. De inspanweide is gelegen aan de Past. Cramerstraat te Pey. De toeschouwer staat er vaak niet bij stil welk een samenwerking tussen menner en paard er moet zijn om alles vlekkeloos te laten verlopen.

Neem b.v. het toiletteren van de manen en staart. Engelengeduld is nodig om dit karwei van borstelen,wassen en vlechten tot een succes te maken. Let speciaal eens op de fraaie kunststukjes die er gemaakt worden van de manen en staarten.Heeft u vragen of opmerkingen schroom dan niet deze te stellen. Wist U trouwens dat het paard onmiddellijk de transpiratiegeur van een angstige koetsier of ruiter opsnuift. Gebeurt dit meerdere malen dan zal hij deze geur associëren met gevaar en zelf ook angstig gaan reageren. U ziet dus dat het een must is dat de begeleiders altijd kalm en rustig zijn.

Om 12.00 uur vertrekt de stoet om een rit te maken door het groenrijke deel van de gemeente Echt.

De route is als volgt: Schoolstraat, Lisweg, Clarastraat, Kasteelweg, Hoogveldsweg, Op den Dijk, Kranenbroekerweg, Weyenpasweg, Hingenderstraat, Groensebos, Bredeweg, Leenderstraat, Wolfsberg, Houtstraat, Dorpstraat, Roterweg, Marktsingel, Hoogstraat, Dijkveldsweg, Rutsekovenstraat, Roodstraat, Slekkerstraat, Dorpstraat, Pastoor Cramerstraat (eindpunt van de stoet).

Tijdens de rit zal gestopt worden om een bezoek te brengen aan de "Hoeskamer" in het Hingen. Thei en Ans van café " 't Hingen" zullen er voor zorgen dat de deelnemers voorzien worden van een lekker glas Palmbier. Dit in combinatie met een broodje geeft de deelnemers weer de nodige energie om de rit te vervolgen.

De organisatie zou het zeer op prijs stellen als de bewoners langs de route willen vlaggen. We vragen de lokale weggebruikers vriendelijk zo weinig mogelijk gebruik te maken van de wegen waar de route is gepland. Tevens verzoeken wij de bewoners van de Pastoor Cramerstraat, Schoolstraat, Kleefstraat en Bosstraat van 14.30 uur tot 16.30 uur hun auto's elders te parkeren. Bij voorbaat dank voor Uw medewerking.

De Past. Cramerstraat is vanaf circa 10.00 uur tot 17.30 uur voor alle doorgaande verkeer afgesloten. Het verkeer komende vanuit Echt (Peyerstraat) zal vanaf 14.30 uur tot 16.15 uur voor de spoorwegovergang omgeleid worden via de Peutenweg.

Opstellen voor het defilé zal plaatsvinden op de Kleefstraat.

15.00 uur aanvang defilé

Toeschouwers die vorig jaar het defilé bezocht hebben weten als geen ander wat een prachtig gezicht het is als de menner hoog op de bok zijn span naar zijn hand weet te zetten. Dit staaltje samenwerking tussen man en paard is van grote klasse.

Wil Smeets, een autoriteit op het gebied van paarden, zal uitleg geven over alles wat het oog kan waarnemen tijdens het defile.

Burgemeester Schaftenaar van Echt zal tijdens het defilé alle deelnemers voorzien van een herinneringsrozet.

Het uitspannen is wederom op de weide nabij de Past. Cramerstraat.

11.00 uur:   Inspannen rijtuigen
12.00 uur:   Vertrek rijtuigen volgens route met Palmstop café 't Hingen
14.00 uur:   Rijtuigen retour
14.50 uur:   Opstellen rijtuigen/paarden
15.00 uur:   Start defilé op de Bosstraat
16.00 uur:   Einde defilé
16.15 uur:   Feest gaat verder in de diverse café's in het centrum van Pey

In het centrum van Pey zadelen de kasteleins u dinsdagmiddag 09 oktober op met traditie, gezelligheid en sfeer. U komt toch zeker ook !!

Tekst: Ton Tonnaer


Copyright © 2005-2010 Peyer Rijtuigenstoet & Wendy G.A. van Dijk
Graag opmerkingen en suggesties. Als u fouten vindt, hoor ik die ook graag.
Stuur een bericht naar: Peyer Rijtuigenstoet